Senioři se setkali s dětmi z dětských domovů a vzniklo nové přátelství!

18.02.2018

18.02.2018

Nový projekt „Ruku v ruce“ začala ambasadorka Chance 4 Children Markéta Szabová. Napadlo ji spojit dvě různé generace: starší lidi z domova seniorů a děti z dětských domovů. Myšlenka se osvědčila a obě skupiny si vzájemná setkání užívají.

Jako svůj pilotní projekt si Markéta Szabová a její kolegyně Monika Kavanová vybraly dětský domov a dům pro seniory v Žatci sídlící kousek od sebe.

„V těchto zařízeních jsme našly dvě společensky opomíjené skupiny a napadlo nás, že jejich propojením vznikne něco dynamického, co by mohlo pomoci všem zúčastněným,“ vysvětluje Markéta. „Vlastně to není nic nového. V tradičních rodinách už po staletí vždy starší generace učila tu mladší. A ta byla na oplátku zdrojem inspirace a radosti,“ pokračuje Markéta.

Zatím proběhly čtyři návštěvy, díky kterým se obyvatelé obou zařízení seznámili a spřátelili, sdíleli nové informace. Oblíbenou činností bylo hraní společenských her. Zejména mladé slečny zaujaly dovednosti, jako je například pletení. Děti pak seniorům vysvětlily, jak funguje internet a jak silný vliv má na dnešní svět.

„Ukázali jsme babičkám, jak jednoduché je pomoví internetu na YouTube vyhledat jakékoliv informace nebo dávno zapomenuté písničky z jejich mládí,“ říká Jirka (14). S internetem si rozumí, používá ho každý den a podělit se o své znalosti mu dělalo radost, připadal si užitečný.

„Z naší spolupráce jsem nadšený! Víte, věnovat člověku čas, zájem, povídat si s ním, to je prostě nejvíc. Ještě jednou děkujeme,“ napsal o nové iniciativě ředitel žateckého domova pro seniory Petr Antoni.

Všichni, kdo se projektu účastní, mají spoustu nápadů, jak trávit společný čas smysluplně a zábavně. O jejich dalších dobrodružstvích jistě brzy uslyšíme!