Expedice Chobotnice s Nave Italia

09.08.2018

09.08.2018

9 dětí po léčbě onkologického onemocnění a 6 dětí z dětských domovů, se plavily na vlnách naděje a dobrodružství na palubě Nave Italia, největší brigantinové plachetnici na světě. Po cestě si děti s Dr. Klaunem připravovaly program pro své budoucí italské kamarády z nemocnice v Janově a zanechaly za sebou úsměvy na dětských tvářích.

„Na tuto plavbu jsme mohli vzít pouze 15 dětí. Přál bych si, abych měl velikou zaoceánskou loď a býl schopen sebou vzít všechny děti, které mají nějaké trápení.“ Komentuje Rafal Wojas, spoluzakladatel Chance 4 Children (C4C).

Kdo se na expedici podílel

Expedice byla organizována ve spolupráci C4C s Italským velvyslanectvím, veliké díky patří panu velvyslanci Aldo Amati. Nápad zapojit české děti do Italského projektu vznikl již vloni (o loňské experici si můžete přešíst ZDE). Proto se letos mohly již podruhé české děti vydat s Nave Italia na plavbu po Středozemním moři. 

Cíl cesty

Cílem cesty bylo jednak spojit skupiny dětí pocházející ze dvou odlišných prostředí a s různými osudy a zprostředkovat jim životní zážitek. Druhým cílem bylo ukázat dětem, jak je krásné a důležité rozdávat naději a povzbuzení ostatním.

Kapitánem výpravy byl hlavní C4C Dr. Klaun – Rafael Wojas, prvním důstojníkem divadelní ředitel Daniel Brown. Děti nacvičily písně v italštině a připravily program pro návštěvy malých pacientů postižených rakovinou v Janovské nemocnici Gaslini a pro jeptišky Dobrawy a Rafaely, z azylového domu Casa di Sanata Giacinta v Římě.

„Navštívili jsme nemocnici a zpívali pro nemocné děti, aby se mohly usmívat alespoň v průběhu naší návštěvy“ vzpomíná devítiletá Markéta, která překonala rakovinou. „Vím, že jsme jim aspoň na chvilku pomohli zapomenout na jejich utrpení.“ „V Janově i v Římě byly děti našimi velvyslanci naděje,“ komentuje Rafal. „Obzvlášť děti, které přežily onemocnění rakovinou, si pamatují, jak jim podobné programy jako je náš Dr. Klaun přinesly chvíle úlevy a štěstí, když byly hospitalizované a necítily se dobře.“

Hurá na palubu

Při samotné plavbě nezbyla ani chvilinka času na nudu nebo lelkování. Děti si mohly užívat koupání na otevřeném moři, také si vyzkoušely, jak se naviguje a provozuje loď. Naučily se vázání námořních uzlů a v kuchyni a při úklidu se střídaly na směny. Byly opravdu součástí posádky!

„My děti na palubě bereme jako pravé námořníky. Je to skvělá lidská zkušenost s nimi spolupracovat, „říká kapitán Marco Filzi a bývalý armádní důstojník. „Po celou dobu naší plavby jsme se snažili, aby se děti cítily jako plnohodnotná součást týmu. Věřím, že jim cesta zvýšila sebevědomí a naučila je správně komunikovat“, pokračuje Marco se širokým úsměvem.

Pro Jakuba, který přežil rakovinu, a pro Natalii z Dětského domova poblíž Prahy, byl výlet vrcholem jejich mladého života. „Bylo to úžasné. Viděli jsme tolik věcí a památek! V Římě jsme navštívili Koloseum, Vatikán a baziliky. Rád studuji historii Říma“, říká Jakub. „Wow, tohle bylo poprvé, co jsem letěla a plachtila – to byla ta největší zkušenost mého života,“ doplňuje nadšená Natalie.

Konec dobrý všechno dobrý

Všechno jednou končí.  Po třech dnech v Římě a Janově a pěti dnech na otevřeném moři Expedice chobotnice doplula ke svému závěru. Domů si děti sebou nesly celou hromadu vzpomínek a zážitků, na které nikdy nezapomenou.

Za kytarového doprovodu Rafala a Daniela (člena týmu C4C) děti na letišti vyšly k čekajícím rodičům a zpravidla klidná příletová hala se proměnila ve veselé „La Bamba“. (Zde se podívejte reportáž České televize)

„Děkuji, C4C! Moje dcera si z plavby přivezla vzpomínky na celý život! Přestože byla nejmladší, podařilo se jí skvěle adaptovat – díky všem skvělým lidem z expedice.

Děkuji za úžasné prázdninové dobrodružství,“ říká maminka Lucie a objímá svoji dceru.

Plánování a organizace celé expedice trvalo skoro rok a bylo zapotřebí pomoci a podpory celé řady úžasných lidí a organizací, aby se tento ambiciózní projekt stal skutečností.

Celý tým C4C děkuje všem, kteří se do projektu zapojili.

Zvláštní ocenění za podporu a finanční prostředky putuje k:

  • ČEZ group
  • Italskému velvyslanectví, H.E. Aldo Amati
  • Českým aerolinkám
  • Spartan race
  • Kaufland

Děkujeme všem ze srdce, za to že se tento neuvěřitelný projekt mohl opětovně uskutečnit

Tým C4C