Další příběh hraček

11.03.2019

Bylo, nebylo, byl jednou jeden hrad, který se jmenoval Zvíkov. Čekali byste, že tam bude bydlet král a královna. Dokonce byste asi čekali, že tohle bude začátek nějaké pohádky. Jenže toto není žádná pohádka. Je to příběh, který se skutečně stal. A dokonce se ani neodehrál na hradě, ale v podhradí.

Ve Zvíkovském Podhradí totiž žije úžasná žena jménem Jana Štěrbová, která už více než pět let vede kroužek šití a ručních prací pro děti z dětského domova. Dlouhou dobu šlo vše jako po másle, ale Jana si postupně všimla, že „její“ děti jsou čím dál znuděnější šitím, které bylo sice zábavné, ale postrádalo hlubší smysl. Jelikož znala Dr. Klauna, dostala nápad. S dětmi z kroužku – Irenou, Kateřinou a Danielem Doubravovými, Petrou Svatkovou, Jaroslavou Šedivou a Zuzanou Kubištovou – začala šít látkové hračky, k nimž připojovali osobní dopisy a které pak klauni předávali dlouhodobě hospitalizovaným dětem v kladenské nemocnici.

„Nevěřila jsem vlastním očím, jak moc se změnil přístup dětí a jak je motivovalo pomyšlení, že mohou vytvořit hračky pro nemocné děti, psát jim dopisy s přáním brzkého uzdravení a působit jim tak velkou radost!“ říká potěšeně Jana Štěrbová.

Děti z dětských domovů však zdaleka nejsou jediné, kdo dětem v nemocnicích usnadňuje nelehké období v nemocnici. Existuje ještě jedno kouzelné místo, kde se „rodí“ háčkované hračky – je jím Domov Unhošť.

Babičky doslova nadchlo, že jejich práce má smysl, že samy mohou pomoci někomu dalšímu, natož dětem. To není jen tak, v tomhle věku zjistit, že stále něco znamenáte, že můžete pomáhat, udělat pro někoho něco důležitého,“ říká paní Lenka Ungerová, ředitelka Domova seniorů v Unhošti. „Musím přiznat, že je to pro ně také velmi příjemná změna proti životu ze dne na den.“

Stejně jako v pohádkách bývají tři princové, tři sudičky a tři úkoly, je i v tomto příběhu třetí místo, kde se dějí zázraky. Mětská knihovna Písek má svůj vlastní dobrovolnický program s názvem Dobrá pomoc vedený skupinou pozoruhodných dam. Už více než tři roky se jednou týdně scházejí v prostorách knihovny s jediným cílem: chtějí pomáhat lidem v nouzi.

Pod vedením paní Kupcové vyrábějí malé dárkové předměty, které předávají těmto lidem a neziskovým organizacím. S takovým nastavením už chyběl jen krůček ke spolupráci s nadací Chance 4 Children a, voilà, malí pacienti písecké nemocnice se mohli radovat z dodávky asi padesáti panenek, zatímco na dalších dobrovolníci stále pracují.

„Je to úžasné,“ říká koordinátorka všech těchto aktivit za C4C, paní Petra Erguvanli. „O těchto aktivitách bychom se měli dozvídat častěji. Děti z dětských domovů a senioři pomáhají potřebným, přestože jejich vlastní životy rozhodně nejsou jednoduché. Jsem na ně moc hrdá a mám radost ze všech těchto iniciativ. Doufám, že budou prospívat i v budoucnu, protože každý by si měl uvědomit, že může pomáhat potřebným.“

Zuzana Šrámková