V království krásy – stát se kadeřnicí

05.04.2019

Znáte tu pohádku o princezně s dlouhými vlasy, kterou zlá čarodějnice zamkla ve věži? Jo, tuhle. Vzpomínám si, jak jsem ji četla v knize z knihovny a představovala si, co všechno by se s takovým materiálem dalo dělat. Chápete? Jestli jste taky patřili k těm malým holčičkám a klukům, kteří sní o nůžkách a vlásenkách (a věžích, rytířích a tak podobně), vítejte v klubu!

Mezi dívkami v dětském domově v Žatci je také několik těch, kterým učarovala profese kadeřnice nebo kosmetičky a díky C4C dostaly příležitost: Hana Ciprová a její dcera Veronika Stumpfová už více než 7 let vedou kadeřnický kroužek, v rámci kterého pomáhají deseti dívkám z tohoto dětského domova dosáhnout jejich snu. Pravidelně se scházejí v Praze, kde se mohou učit od skutečného profesionála – Hanka pracuje s dětmi v kadeřnické škole už více než 27 let a její dcera Veronika je kouzelnicí v umění nailartu.

„Scházíme se s dívkami každých 14 dní a v tomto kadeřnickém a manikérském kroužku se je snažíme zaujmout a nadchnout pro toto krásné řemeslo. V mnoha případech se nám to daří,“ říká Hanka Ciprová. „Velmi nás to obě baví a jelikož mi bylo dáno do vínku „jen“ jedno dítě, velmi mě tato práce naplňuje.“

Přestože byly kurzy byly od začátku skvělé, potýkaly se jeho účastnice s problémem nefunkčního vybavení. Díky propojení C4C s Nadačním fondem Veroniky Kašákové a firmou Oriflame si nyní dívky mohou užívat nejen zcela nového vybavení, ale i různých druhů kosmetických materiálů a barev na vlasy.

„Nemohly uvěřit svým očím,“ rozplývá se Hanka Ciprová. „Zkoušely doslova všechno; Anetka se velmi zajímala o barvy na vlasy, stále dokola se na všechno vyptávala. Vlaďka e nemohla dočkat, až vyzkouší nový fén a žehličku na vlasy, zatímco Kristinu nadchly konečně opravdu ostré nůžky,“ směje se. „Moc za vaši velkorysost děkuji!“

„Jsme velmi rádi, že můžeme být součástí tohoto nádherného projektu a pomáhat mladým lidem s jejich budoucností. Je to velká věc,“ usmívá se Eva Juščáková, projektová asistentka NFVK.

Nic z toho by však nebylo možné bez pomoci Metropolitní odborné umělecké střední školy v Praze. Škola kurzu velkoryse poskytuje nejen své prostory, ale darovala na začátku školního roku i materiál a pomůcky.

„Se C4C spolupracujeme již mnoho let,“ říká jeden ze zřizovatelů školy pan Petr Kočka. „Vážíme si toho, že i dnes lze najít skupinu lidí, kteří chtějí pomáhat druhým, o to víc, že se jedná o děti. V naší škole pravidelně pořádáme kurzy pro děti z dětských domovů, během Vánoc jsme společně zpívali koledy pod stromem splněných přání. Jsme vždy rádi, že je vidíme; je to oboustranně velmi příjemně strávený čas. “

 

A pro nás ze C4C je povzbuzující skutečnost, že i my můžeme najít lidi ochotné podpořit naše úsilí, Lidi, kteří chtějí pomoci dětem z dětských domovů žít šťastnější život, užívat si toho, co mají rádi a připravit se na život potom, co opustí pěstounské prostředí.

 

Zuzana Šrámková