Veroničina cesta

05.04.2019

 

Setkaly se dvě umělecké duše.

Martina Pupcsiková ze C4C nedávno zjistila, že v dětském domově Unhošť je dívka jménem Veronika, která sní o grafické škole. Talentovky v rámci přijímacích zkoušek jsou však velmi náročné…

Ale umělci si musí pomáhat, takže se Martina, umělkyně tělem i duší, rozhodla dát jí šanci zkoušky úspěšně absolvovat. Domluvila jí kurz kreslení u akademické malířky Renaty Kaiserové, která připravuje i uchazeče o přijetí na grafické školy. Výuka je financována nadačním fondem Chance 4 Children, který také Veronice zakoupil sadu akrylových pastelek, kterou k absolvování kurzu nezbytně potřebuje.

A jak to tak obvykle chodí, aneb „o náhody tu není nouze“, dostala Martina nabídku, aby Veroniku vzala do designové školy. Ptáte se, o jakou školu se to jedná? C4C začala spolupracovat se Střední školou řemesel a designu Kladno, jejíž ředitelka, Ing. Jana Bláhová, ochotně otevřela dveře dětem z dětských domovů. Díky její vstřícnosti má Verča příležitost přijít se podívat přímo do hodin, nechat si ohodnotit už hotové práce a poslechnout si rady, jak se připravit na přijímací řízení.

Martina na ni teď dohlíží, než ten den přijde: jedno odpoledne strávily chozením po Kladně a obdivováním významných budov. Verča také přišla jako host na Martinin vlastní malířský kroužek, protože právě malování je oborem, kde sama dokáže připravit Veroniku na zkoušky – jejich součástí totiž není jen grafika.

Verča teď musí tvrdě pracovat – přijímací zkoušky se blíží a my jí držíme palce. Věříme, že to zvládne. Koneckonců, její průkopnická práce je důležitá – může svým vlastním příkladem ukázat ostatním dětem, že možné je opravdu všechno – jak praví staré rčení (a jak také zpívají Rolling Stones v jednom ze svých hitů): „Dokážete to – pokud se o to pokusíte …“!

Pokračování příště… 🙂

 

Martina Pupcsiková a Zuzana Šrámková