Ruku v Ruce v roce 2019

23.01.2020

 

Iniciativa C4C Ruku v ruce – Hand in Hand – zahájená v roce 2017 úspěšně pokračuje:

Cílem této iniciativy je propojovat seniory žijící v zařízeních pro asistovanou péči s dětmi z dětských domovů, protože obě skupiny si mají navzájem hodně co dát a sdílet.

Velkým úspěchem je už několikaleté pravidlené setkávání skupiny dívek s babičkami v domově seniorů v Žatci, pro které jsme se snažili vymyslet mnoho příjemných a nenáročných, ale zároveň zajímavých aktivit. Snad největším úspěchem bylo aranžování květin do misek, které udělaly velkou radost babičkám, protože si s nimi pak ozdobily pokoje.

Naše mentorky Monika Kavanová a Markéta Franke vynaložily nemalé úsilí, aby zajistily pokračování schůzek a atraktivní obsah a aktivity pro všechny zúčastněné.

V roce 2018 zahájili Dětský domov a domov pro seniory v Unhošti pod vedením Petry Erguvanli a tato setkání se úspěšně rozvíjela i v roce 2019. Místní babičky jsou velmi šikovné a dokonce se podílely na výrobě hraček pro nemocné děti, které naši klauni v programu Dr. Klaun rozdávali hospitalizovaným dětem.

Další „pár“ seniorů a dětí z dětských domovů se objevil v roce 2019 pod vedením energické Michaely Kubicové, která se tak stala novou členkou našeho týmu. Propojila Dětský domov v Klánovicích a Domov důchodců v Úvalech. V tomto případě jsme se musela vypořádat s tím, že domy nejsou v bezprostřední blízkosti a bylo proto nutné zajistit transport dětí. Obě skupiny si své schůzky stále užívají a Míša je jedním slovem neuvěřitelná. Nadšení z ní srší na všechny strany a je to hlavně díky její neutuchající energii, že se schůzky vyvíjí tak dobře.

Koordinátor celé iniciativy Zuzana Šrámková již mapuje další dva domovy poblíž Prahy, pro jejichž setkávání v současné době hledáme supervizora.

Dostali jsme nádhernou zpětnou vazbu od Mgr. Jiřího Beránka, ředitel Dětského domova v Unhošti, za což jsme velmi vděční:

„Dobrý den, já bych chtěl za ten uplynulý čas moc poděkovat, protože se Vám podařily věci, ve které bychom ani nevěřili a třeba by nám ani nepřipadaly realizovatelné. Za nás si dovolím „vypíchnout“ spolupráci s vedlejším domovem seniorů – to byl opravdu mistrovský kousek, kdyby bylo možné pokračovat, budu moc rád. To spojování generací je úžasné! Těším se na další projekty a kéž by nám to šlo i nadále takto skvěle!“

 

Autor: Tým Chance 4 Children