Dr. Klaun – terapie smíchem v akci

03.02.2020

 

Co lze říci o Dr. Klaunovi a jeho terapii smíchem v roce 2019?

My všichni z Dr. Klauna se cítíme obdaření a vděční za to, že můžeme být jedním ze zdrojů smíchu a radosti v dnešním světě. Pohled na obrázky šťastně se usmívajících dětí, starých lidí, zdravotnického personálu, rodičů, prarodičů, tet a strýců, přátel a spolužáků, které jsou výsledkem našich návštěv, naplňuje mé srdce radostí. Jsem rád, že všichni, kdo jsou součástí programu Dr. Klaun, dělají úžasnou práci, když mění smutek ve smích. Díky nim a tomu, co každý rok dělají, mohou tisíce dětí a seniorů zažít radost na místech, kde je jí velmi málo, mohou se smát a hrát si a zapomenout na všechny problémy, osamělost a strach z budoucnosti.

Celá tato tvrdá práce, hodiny strávené na dětských odděleních, veškerý výcvik, koučování, přípravy, plánování, logistika, ani komunikace by nebyly možné bez podpory našich partnerů. Velké poděkování patří každému z nich, a zejména našim milým přátelům ze společnosti KAUFLAND – díky jejich velkorysé podpoře naší iniciativy Dr. Klaun jsme dokázali vyškolit další z jejich řad, což se promítá do množství návštěv, a znamená to více smíchu a radosti. My v Chance 4 Children bychom tímto rádi ze srdce PODĚKOVALI. Umožňujete, aby se tento svět stal šťastnějším.

Dr. Klaun v roce 2019 v číslech:

Individuální návštěvy klaunů v nemocnicích a domovech pro seniory: 419
Individuální návštěvy dětských oddělení a středisek pro seniory: 1.270
Počet dětí a starších povzbuzených smíchem: 14,761

Workshopy a semináře: jak být lepší v tom, co děláme nejlépe

Být součástí týmu Dr. Klaun vyžaduje speciální dovednosti, talent a výcvik. Abychom dosáhli plného potenciálu nemocničního klauna a mohli rozvíjet tyto schopnosti, mají naši klauni povinnost účastnit se pravidelných průběžných seminářů a školení. Každé z těchto setkání je uzpůsobeno tak, aby našim klaunům poskytovalo nové nápady a nástroje. Klauni jich také využívají k výměně zkušeností ze svých návštěv. Pomáhá jim to lépe se připravit na neočekávané okolnosti, být přítomni, otevření a dělat vše, co je třeba, aby byli pro své malé i starší pacienty zdrojem lásky, radosti a štěstí. Být nemocničním klaunem vyžaduje intenzivní vzdělávání, kdy se každý klaun učí nové věci a otevírají se mu nové příležitosti, aby byl lepší v tom, co dělá nejlépe.

V roce 2019 jsme také byli pozváni Nadací Dr. Klaun v Polsku, abychom se podělili o své know-how, předali zkušenosti klaunským přátelům z Polska a také se navzájem učili nové věci. Věříme, že mezinárodní spolupráce a výměna zkušeností mezi klaunskými organizacemi z různých kultur a zemí může výrazně zlepšit naše dovednosti nemocničních klaunů.

Přání brzkého uzdravení – fotografie na památku:

Pokaždé, když mám to potěšení nasadit si klaunský nos a doprovázet naše klauny během návštěv, přemýšlím o tom, co bychom mohli dát dětem, aby jim to oživilo šťastné vzpomínky na chvíle, které jsme spolu strávili smíchem, hraním, zpíváním a žertováním. Během několika posledních let jsme vyvinuli speciálně navržené omalovánky, instalovali jsme podlahové hry na míru a díky nadaci LEGO jsme mohli dodávat všem dětským oddělením po celé České republice, na Slovensku a v Polsku kostičky LEGO a DUPLO. Cítil jsem však, že ve všech těchto snahách, ať byly jakkoli velké, stále chybí cosi osobního a jedinečného – něco se zřetelným osobním vzkazem. Z těchto úvah se zrodila myšlenka Get Well Wish Card, fotografie na památku s osobním věnováním. Naši klauni tak mohou nyní nechat v rukou každého dítěte i starší osoby, které navštěvují, osobní dárek.

Zpětná vazba na tyto vzpomínkové fotografie byla jednoznačně pozitivní. Obdrželi jsme zprávy od rodičů a i od zdravotnického personálu, děkovali nám a říkali, že to, co zanecháváme, vytváří trvalé a nezapomenutelné vzpomínky na radostné chvíle, které s našimi novými přáteli, mladými i starými, sdílíme.

 Návštěvy seniorů:

Není lepší způsob, jak popsat naše návštěvy se staršími, než se přímo zeptat těch, kteří je navštěvují. Děkuji Vendy a Martině! To, co děláte, má obrovský dopad na životy osamělých a často zapomenutých seniorů.

Vendy (tým Dr. Klauna):

Jsem velmi vděčná za spolupráci s Chance 4 Children pod záštitou Dr. Klauna. Líbí se mi, že C4C pro nás několikrát ročně pořádá různé zajímavé, tematické workshopy a přednášky, díky nimž rosteme a učíme se nejen jak být skvělými klauny, ale také skvělými lidmi. Tato setkání jsou vždy plná radosti, smíchu, skvělých lidí, porozumění a lásky… Navštěvuji seniory dvakrát týdně ve dvou až třech domovech pro seniory. Lidem, které navštěvuji, je v průměru 90 let. Hrajeme spolu hry, cvičíme jógu a poté zpíváme lidové písně, hraju na ukulele a rozdávám jim různé hudební nástroje. Můj malý pes Marley chodí se mnou, a to je také dělá šťastnými. Než začnu, potřesu si se všemi rukou, a když odcházím, vždy mi řeknou, jak jim návštěvy Dr. Klauna, jóga i zpěv přináší do života světlo, radost a lásku. Jedna z babiček, která po nějakou dobu vůbec nemluvila, s námi začala zpívatsestry říkaly, že to ještě nezažily. Pečovatelé mi také řekli, že někteří ze seniorů nechodí na žádné jiné činnosti, jen na ty moje :-). Tato setkání jsou vždy velmi prospěšná, učí mě pokoře a soucitu. Ráda vidím, že když zpíváme, jsou šťastní, jejich oči září a smějí se… Navštěvuji dokonce i lidi, kteří bohužel jen leží ve svém pokoji. Povídám si s nimi, hraju jim písně na ukulele, zpívám a poslouchám je.

 

Zvu na svá setkání se seniory také děti z mateřských škol. Vytvoříme spolu velký kruh, hrajeme míčové hry, zpíváme a pak společně děláme umělecké a řemeslné práce u stolu. Tato setkání jsou úžasná, děti jsou veselé a všichni se na sebe navzájem těší. Jsou velkým přínosem pro seniory, ale také pro děti. Některé děti říkají, že jim připomínají jejich vlastní babičky a dědy, a že je mají rády.

Když chodím se svými klaunskými kolegy na dětská oddělení nemocnic, děti nás vždy rády vidí, jejich oči se rozzáří, smějí se. Dokonce i jejich rodiče nebo příbuzní nám děkují za to, co děláme, a říkají, jak je to pro ně v těchto obtížných situacích důležité. Dokonce jednou, když už jsme odcházeli, vyběhla jedna ze sester a děkovala nám, protože po naší návštěvě začal jeden chlapec znovu jíst a pít.

Ještě jednou vám děkuji, že jste mi umožnili dělat to, co miluji, a dávat každému radost, lásku a smích, protože to uzdravuje! 🙂

Martina (tým Dr. Klauna):

Návštěvy oddělení pro seniory v kolínské nemocnici.

Když mi byla nabídnuta možnost být součástí těchto návštěv, měla jsem velkou radost.
I když jsem netušila, jak to bude obtížné, cítila jsem velkou touhu tato místa navštívit. Každá návštěva je pro mě velmi emotivní a jsem vždy přesvědčená, že jsem na správném místě. Je to místo, kde můžete cítit strach, bezmoc, bolest a osamělost, ale také smíření s tím, co přijde.

Každý tam je z jiného důvodu, každý s vlastním příběhem. Všichni však mají jednu společnou věc. Zbývá jim málo času. Společně s mým partnerem se snažíme pohladit jejich duše písní, držet je za ruce nebo jen poslouchat příběhy z jejich mládí. Vděčnost za dotek, čas, který jim věnujeme, se vrací jejich krásnými úsměvy. Jsou to úsměvy, na které nelze zapomenout. Prosvětlit jim den nebo pro ně být hvězdou ve tmě – to jsou naše návštěvy v kolínské nemocnici.

Děkuji Chance 4 Children za to, že toho můžu být součástí.
Děkuj, že jste udělali svět, ať už v nemocnicích nebo dětských domovech, veselejším a krásnějším místem.

Na závěr.

Naší nadějí pro rok 2020 je, že budeme moci pokračovat v našem úsilí o to, aby se tento svět stal šťastnějším!

Ještě jednou bychom chtěli srdečně poděkovat všem našim klaunům, přátelům, sponzorům a příznivcům. Věřte nám, bez vaší stálé pomoci a podpory by nic z toho, co děláme, nebylo možné. DĚKUJEME!

J. Rafal Wojas
Spoluzakladatel, viceprezident programu Chance 4 Children & Director programu Dr. Clown

Kaufland ČR je generálním sponzorem iniciativy Dr. Klaun v České republice