Je libo jógu? Martina Krausová z C4C pomáhá zaměstnancům dětského domova v Unhošti

04.01.2021

 

Pod záštitou programu C4C Odrazový můstek k životu učí Martina Krausová, duchovním jménem Sat Shabad Kaur, už více než rok jógu vychovatele v dětském domově v Unhošti. Sama říká, že našla své poslání a šla za ním.

„Cesta to nebyla vždy jednoduchá,“ vzpomíná Martina, „ale učení a lektorská činnost mi dávají smysl. Lekce kundaliní jógy nelze popsat, to se musí zažít. Kromě protažení těla, přináší její cvičení i další výhody – posiluje nervový systém, uvádí do rovnováhy hormonální soustavu, utišuje mysl, přináší hluboké uvolnění a relaxaci a rozšiřuje naše vědomí. Největší výhodou je, že ji může cvičit kdokoli a kdekoli – není to omezeno věkem, váhou, pohlavím ani náboženským přesvědčením. Techniky, které používám, zvládne každý.“

V lekcích pro vychovatele, pečovatelky a zdravotní sestry vidí velký smysl. Vzhledem k velké náročnosti jejich zaměstnání je k nezaplacení, že si mohou na chvíli odpočinout od běžných činností, protáhnout se, nabrat sílu v relaxaci a ztišit mysl při meditaci. Pak se, odpočinuté a nabité novou energií, vrací ke každodenním povinnostem často s novou perspektivou a vnitřní silou.

„Ráda bych poděkovala za možnost cvičení jógy,“ děkuje paní vychovatelka Vršecká z Dětského domova v Unhošti. „Učíme se uvědomit si vlastní tělo a emoce. Jsou to nové zkušenosti, které jsou v naší práci velmi užitečné.“

I pan ředitel Jiří Beránek je spokojený.  „Jsme rádi, že je jóga v domově. Vychovatelky jsou nadšené a tím pádem i já,“ usmívá se.

Lekce jógy jsou zkrátka oboustranně přijímány s nadšením a my bychom je moc rádi rozšířili do více domovů – jak dětských, tak seniorů – jakmile nám to epidemická situace dovolí. Domovy seniorů jsou momentálně uzavřené a dětské domovy se velmi často ocitají v karanténě. Věříme však, že bude brzy lépe a Martina se bude moci rozjet do více z nich.

 

Autor: Zuzana Šrámková