Notebook pro Lindu! Mentorka Monika, její mentee Linda a skvělí lidé v Etnetera

15.09.2021

 

Jedním z programů Chance 4 Children, v rámci kterých pracujeme s dětmi z dětských domovů, je program Odrazový můstek k životu, který, kromě jiného, zahrnuje mentoring konkrétních dětí v dětských domovech.

Dobrovolníci, kteří jsou ochotní věnovat se konkrétnímu dítěti z dětského domova, se v průběhu let stávají jeho průvodci na cestě k životu mimo institucionální péči. Nebývá to vždy snadné a vztah s dítětem má mnohá úskalí, ale nezřídka vede k úžasnému a nesmírně obohacujícímu životu jak mentora, tak menteeho.

Mezi mentory C4C jsou i dlouholetí veteráni, kteří se dětem věnují už celá léta. A takovým veteránem je i Monika Kavanová, mentorka Lindy z dětského domova v Žatci.

S Lindou jsem se dala dohromady v jejích patnácti letech a dodnes se pravidelně setkáváme,“ říká Monika. „Odcházet z dětského domova do světa, který je pro nás samozřejmý a rozumět mu považujeme za běžnou dovednost, je pro děti z institucionální péče vždy obrovská výzva. Jedním ze způsobů, jak na to děti připravit, je vystavovat je běžnému životu průběžně. Taková pomoc, jako najít letní brigádu nebo pomoc s vytvořením finančního plánu, je naprosto nedocenitelná. Nebývá to vždy jednoduché, ale  děti si to zaslouží a vytrvalost nese své ovoce.“

Po základní škole byla Linda přijata na střední odbornou školu a v rámci spolupráce s C4C byla na letních brigádách v Zátiší Group a Hotelu Adam – pokaždé s vynikajícím ohodnocením jejího nasazení, spolehlivosti a pečlivosti.

Letos se na nás Monika obrátila s prosbou, že dnes už devatenáctiletá Linda odcházející z dětského domova se musí vzdát zapůjčeného notebooku, který byl pro ni nezbytnou podmínkou pokračování ve studiu.

Linda dokončila střední odbornou školu, kde byla oceněna Certifikátem Dobrá praxe, který vydává Okresní Hospodářská komora studentům, kteří prokáží výborné pracovní výsledky v době studia,“ usmívá se Monika, která je na svou chráněnku náležitě a po právu pyšná. „Získala výuční list a rozhodla se pokračovat v dálkovém studiu na soukromé škole, kde chce získat maturitu. Musí si ale během školy vydělávat na školné, stravu i bydlení.“

A tak jsme se obrátili na naše přátele ve společnosti Etnetera, která se orientuje na vývoj IT a online aplikací. Odtamtud jsme dostali úžasnou zprávu, že s notebookem pro Lindu mohou pomoci.

„Požádali jsme o parametry notebooku, abychom slečně poskytli takový, jaký bude vzhledem ke svému studiu potřebovat,“ vysvětluje Jakub Frydrych, který se svým kolegou Vojtou Markem počítač vybírali.

A pak už šlo vše rychle. Zvolili jsme pro Lindu nejrozumnější variantu, kluci z Etnetery stroj „nabušili“ potřebným softwarem a přes Markétu Franke pak notebook doputoval k Monice a posléze k Lindě.

V den, který následoval po předání, jsme dostali email:

„Chtěla bych Vám moc poděkovat za počítač. Toto je můj první e-mail který z tohoto počítače píšu. Už se moc těším, až ho budu moci používat do školy i na zábavu. Moc děkuju! Linda Klocová“

„I já se chci připojit k poděkování od Lindy,“ dodává Monika. „Linda měla velkou radost a věřím, že jí počítač usnadní další pokračování školy. Doufám, že jí odhodlání získat maturitu vydrží a přeji jí spousty energie a štěstí.  “

„Přejeme hodně úspěchů ve studiu i mimo ně,“ posílá Lindě pozdrav i Jakub z Etnetery a připojuje pozvání:. „Pokud někdy budete společně v Praze, klidně se za námi zastavte na kávu.“

Děkujeme i my v Chance 4 Children. Nesmírně si vážíme pomocné ruky, kterou nám naši partneři a podporovatelé podávají. A moc držíme palce Lindě, aby se jí podařilo skloubit školu s prací!

 

Autor: Zuzana Šrámková

 

PS: Dětem z dětských domovů, hospitalizovaným v nemocnicích nebo seniorům v domevech pro seniory můžete dělat radost i Vy! Staňte se členem Klubu přátel Chance 4 Children a pomozte nám měnit životy těchto lidí k lepšímu. Bez Vaší pomoci by naše práce nebyla možná. Děkujeme.