Už nějakou dobu vnáší Dr. Klaun úsměvy a smích dokonce i na oddělení, kde veselo vůbec nebývá. Na oddělení paliativní péče.

25.05.2022

 

Autor: Martina Vaculíková

Pro mnohé lidi je obecně téma paliativní péče i těžké nemoci tabu – neradi této životní etapě věnují myšlenky, i když je součástí života.

Týmy Dr. Klauna a Dr. Psa se tam chodit nebojí – naopak se tam těšíme! O tyto pacienty se velmi obětavě starají zdravotní sestřičky a další personál, jejich práce je těžká fyzicky i psychicky. My to víme a chceme jim v tom být nápomocní. Víme, že je pacient rád za chvilku zpestření a vnesení radosti. Za každou chvilku, kdy jsou pacienti ústřední postavou a i my jim dokážeme dlouhý den na lůžku zpestřit. Na Dr. Psa čekají týden nebo dva, až se jim zase vrátí. Jsme pro ně důležití a oni jsou nesmírně důležití pro násJejich úsměv nebo dokonce smích jsou jako tryskající zlato. Jsou slabí, a přece nám podají ruku nebo se nakloní pohladit Dr. Psa! Oni vlastně dávají odměnu nám – že s nimi toto smíme zažívat! Kdy se oči opět rozzáří …

Paliativní péče je místo plné emocí. Je to místo, které nás vrací zpátky na zem, k tomu, co je opravdu důležité. Návštěva rodiny, přátel, známých – a být s nimi je pro tyto pacienty další dar. Tuto moudrost nám předávají za pouhou naši přítomnost. Za to, že jim zahrajeme na ukulele, zazpíváme oblíbené písničky, zavzpomínáme, zavtipkujeme, předvedeme, jak Dr. Pes umí chytat lžičku a zvednout klíče.

Potkávat na paliativní péči „staré dobré známé“ je velká radost, jejich zdravotní stav se může vyvíjet rychle. Vidět, že se na nás těší a že se nás dočkali, že se usmějí už ve chvíli, kdy vstupujeme do pokoje.

Interny a domovy pro seniory navštěvuje Dr. Klaun už několik let. Návštěvy na oddělení paliativní péče v Kutné Hoře jsme odstartovali letos na jařeZastupující staniční sestra, paní Lochmanová, byla nejprve skeptická,spíš se bála rozdováděných klaunů na tak vážném místě. Chtěla předem zaslat fotky z jiných seniorských návštěv a opatrně si vyžádala první testovací návštěvu. Z té vytiskla fotky na nástěnku. Vše dopadlo na výbornou.

Do týdne jsme spolu domluvily i návštěvy Dr. Psa, patřičné souhlasy a opět první testovací návštěvu. Dopadlo to opětovnou spokojeností. Pacienti jsou z chlupatého kamaráda unešení. Někteří se kvůli pohlazení zvedají z postelí, někdo by si ho vzal nejraději na peřinu,“ popisuje Martina Vaculíková, koordinátorka Barevného hraní C4C. „A někdy, když sleduji naše klauny u seniorů, musím vyjít na chodbu, abych skryla slzy dojetí. „

Dává Vám to také smysl? Tak posílejte Dr. Klauny i Dr.Psa na paliativní péči a do domů pro seniory dál a pravidelně.

Klikněte zde a pomozte nám pomáhat! Sledujte FB „Dr. Klaun“ a náš web www.drklaun.cz, a uvidíte na fotkách z návštěv na vlastní oči dopad svého daru.

Děkujeme!

https://www.darujme.cz/projekt/1205791