Den řemesel a tvoření pro léčbu úsměvem

05.10.2022

 

Autor: Martina Vaculíková

V sobotu 24.9.2022 jsme se již druhým rokem potkali v přírodním divadle Doksy, abychom si užili den řemesel a tvoření a zároveň podpořili Léčbu úsměvem Dr. Klauna. Dobrovolné vstupné se vhazovalo přímo do charitativní kasičky, která byla na konci dne předána předsedkyni nadačního fondu Chance 4 Children, paní Markétě Franke. Ačkoliv nás předpověď počasí napínala (a chtě nechtě jsou venkovní akce na počasí hodně závislé), vše vyšlo na jedničku. Nebe se rozjasnilo a návštěvníci se dostavili v hojném počtu.

Děti i rodiče si tento den mohou řemesla vlastnoručně užít, podpořit svou fantazii i vyzkoušet svou šikovnost. Všichni si v řemeslných dílnách užili malování na keramiku, výrobu mozaiky, točení hlíny na kruhu, výrobu zvířátek z dřevěných kotoučů, paličkování a výtvarné dílny. Speciální pochvalu dostali studenti Střední školy designu a řemesel z Kladna za dílnu truhlářskou, modelářskou a cukrářskou. Potkat se s tolika zájemci o jejich tvorbu bylo i pro ně zajímavou zkušeností. Celý den tu byla také k dispozici škola sokolnictví Jana Marka, která přidala dva přelety dravců před podiem. Návštěvníci se mohli učit žonglovat pod vedením mladého Adama. Ten potrápil klauny stejně jako mladičká mažoretka Vali – oba totiž zkoušeli za mohutného povzbuzování publika naučit klauny svým dovednostem.

Celý den doprovázel tvůrčí dílny hudební program na podiu. Den zahájil muzikálový zpěvák Jakub Vostřák písničkami z pohádek a filmů, poté zahrál David Noll na piano a zazpíval písničky z divadla Sklep i různou všehochuť, občas s doprovodem druhého hudebníka z divadla Sklep, Jaroslava Vaculíka, na kytaru nebo bubny. Ten měl samostatný bubnovací workshop pro děti, hned po vystoupení kladenské dětské bubnovací kapely Panda Banda. Program byl do poslední minutky vyplněn, nikdo neměl šanci se nudit.  Mnozí řemeslníci naopak prodlužovali otevření stánku i po ukončení akce po 16. hodině.

Stejně na tom bylo vynikající občerstvení, které vydávalo jídlo minimálně o půlhodiny déle, než bylo v plánu. Jmenujme vynikající veganské bistro Líná řepa (kde i masožravec zapomene na to, že by mu něco chybělo), kavárnu Alfatau s jistotkou pro děti v podobě palačinek a toastů, interaktivní stánek Thajská zmrzlina, kde si mohly děti samy vyrábět zmrzlinu z čerstvých surovin, klasický stánek s klobásou a párkem v rohlíku nebo sladkou tečku domácích sušenek a čokoládových pralinek od Mlsoty Kakabob.

Všechny potřeby tvůrčí, hudební i gastronomické byly ten den plně uspokojeny. Nadšení a vděčnost provázely i otevření charitativní kasičky pro Dr. Klauna, která se na konci akce spočítala. Bylo v ní nádherných 33 tisíc korun.

Moc a moc děkujeme spolku Živé Doksy z.s. v čele s dobrou duší Kateřinou Kostkovou, díky níž smysluplně ožívá nádherný prostor Přírodního divadla Doksy.

Milé Doksy, druhý ročník řemesel je za námi a za rok se potkáme zase. Spolu nás to hodně baví. Děkujeme.