Šárčina kouzelná hůlka

26.03.2024

Naše učitelka Šárka, která učí IT nám otevřela možnost nahlédnout do jejího kouzelného světa klikání myší, čárů s  3D tiskárnou nebo vzrušujících plaveb po internetových vodách.

Program C4C Odrazový můstek k životu si klade za cíl pomáhat dětem z dětských domovů najít jejich místo v životě.

Autor: Šárka Paletářová

Moji malí IT mágové

Vždycky, když vstoupím do naší učebny plné blikajících monitorů, cítím se jako kapitánka vesmírné lodi. Má posádka? Sedm neohrožených vesmírných průzkumníků z dětského domova v Žatci, kteří by vám se svým nadšením a zvědavostí dali zapomenout na všechny vaše představy o „problémových“ dětech. A dnes se chci s vámi podělit o naše malé, ale ohromující dobrodružství ze světa technologií.

Při prvním setkání s naším kroužkem PC pro třeťáčky jsem měla mírné obavy, protože děti ve škole výuku informatiky ještě nemají. Jak tohle dopadne, když jsem nebyla vybavena ničím jiným než odhodláním a USB klíčenkou plnou ideálů? Ale děti mi ukázaly, že když jde o učení spojené se zábavou, jsou jako houby po dešti. Společně jsme se pustili do zakládání školního účtu a já vám povím, že ani Jack Sparrow neplul Karibikem s větším vzrušením než my internetovými vodami! Proudy potu se mi sice po zádech linuly jako řeka, protože řídit tu malou smečku s neustálými výkřiky ‚Paní učitelko, tohle mi nejde!‘ ‚Paní učitelko, tady mi něco bliká!‘ ‚Paní učitelko, pojďte mi pomoci…‘ bylo opravdu náročné, ale účty byly založeny! A nevěřili byste, jak rychle si děti pamatují hesla (na rozdíl ode mě).

Ale to byl jen začátek. Když jsem ukázala dětem 3D tiskárnu, která jim vytiskla každému píšťalku, jejich oči se rozzářily jako hvězdy na noční obloze, kterou jsme později vytvořili v programu Malování. „Je to kouzlo?“ ptal se jeden z nich s otevřenou pusou. „Ne, to je věda!“ odpověděla jsem, ale v duchu jsem si připouštěla, že kdo ví, možná že to trochu magie je.

Náš kroužek se stal místem, kde se štěbetání a smích mísí s klikáním myší. A při tom všem tlachání jsem zjistila, že moje malé ratolesti mají slabost pro vše, co je sladké a šumivé – no, věřte mi, na Coca Cole a brambůrky by se daly postavit pyramidy! Proto jsem se rozhodla zasáhnout s projektem „Zdravá svačina“. Čtyřhodinová mise, kde jsme se věnovali nejen zdravému jídlu, ale i soutěžili v online pexesu, abychom odhalili, které pochutiny jsou pro naše těla opravdovými kamarády. A smích? Ten byl tak nakažlivý, že by ho měli zařadit mezi doporučené denní dávky vitaminu C.

Když se tedy budete náhodou procházet kolem učebny PC a uslyšíte vřavu, nebojte se nakouknout. Možná zrovna uvidíte, jak malý človíček objevuje, že i brokolice může být stejně vzrušující jako výbuch supernovy – stačí mít jen trochu fantazie a srdce otevřené novým dobrodružstvím.

učitelka Šárka 😊