Jak se dělá Klaun!

17.04.2024

Aneb, jak se stát nemocničním klaunem.

Když se řekne klaun, většina lidí si obvykle představí cirkusového klauna s tunou líčidel, v obřích botách a v legračním oblečení. Šaška. Dnes možná už ještě častěji děsivého „Jokera“ potřísněného krví. Ale s těmito stereotypy mají nemocniční klauni pramálo společného. Nemocniční klauni jsou oddaní a důkladně proškolení profesionálové, pečlivě vybraní s ohledem na specifické dovednosti, bez nichž by se při práci v nemocničním prostředí neobešli. Líčí se jen minimálně.

Abychom doplnili náš rozrůstající se tým, Dr. Klaun stále hledá zájemce, kteří mají chuť a další předpoklady k tomu, aby se stali nemocničními klauny. Naše poslední náborová kampaň se zaměřila na ostravský region. Na inzerát jsme v tomto kraji dostali neuvěřitelných 87 odpovědí. 10 respondentů jsme pozvali na první casting a sedm z nich nakonec posílí tým Dr. Klauna. Pokud máte zájem stát se klaunem, klikněte sem a podívejte se na náš inzerát.

Rafal Wojas, spoluzakladatel C4C a manažer programu Dr. Klaun, se tedy vydal na dlouhou cestu do Ostravy, aby vybral šťastné finalisty.

„Je skvělé pozorovat, s jakým nadšením se noví zájemci zaučují. Jsou to jedineční a vzácní lidé a moc se těšíme, až dokončí svůj výcvik a stanou se zdrojem radosti a štěstí v životech hospitalizovaných dětí a seniorů,“ říká Rafal s úsměvem.

Workshop a casting se zaměřil na tato témata:

  • Jak v sobě objevit klauna
  • Improvizace
  • Psychologie klauna
  • Jak pracovat s pomůckami a oživovat je
  • Rytmus a emoce
  • Vyjadřování řečí těla
  • Jak používat své tělo ke komunikaci
  • Řešení problémů při práci klauna

Všichni naši klauni procházejí pravidelným, důkladným školením ve spolupráci s: psychology, herci, hudebníky, kouzelníky, improvizátory a jinými odborníky, se zřetelem k potřebám pacientů a způsobům jejich naplňování.

Reakce nových členů týmu Dr. Klauna byly dojemné:

Dorianne: Jsem vděčná za příležitost se na tomto úžasném projektu podílet. Děkuji celé klauní partě!

Arnošt: Cítil jsem se, jako kdybychom se znali 10 let – skvělá parta plná humoru a radosti.

Taťána: Všichni jste úžasní a jedineční. Za každého z vás děkuji a jsem vděčná a šťastná, že můžu být součástí této „new Crew“, že se mohu od vás všech učit a inspirovat, abych mohla pomáhat léčit úsměvem. Děkuji, že konečně můžu vystoupit ze své komfortní zóny a dělat to, co dává smysl!

Závěrem VELICE DĚKUJEME našemu dlouholetému partnerovi a mecenáši, CPI hotels a Imperial Hotel Ostrava, který Rafalovi a celému týmu zdarma poskytl ubytování v hotelu s polopenzí i prostor pro konání workshopů.

Děkujeme, CPI!!

P.S. Dr. Klaun nabízí své služby bezplatně nemocnicím v celé zemi. Program podporují lidé jako VY! Chcete-li, klikněte sem, přispějte a pošlete tak radost těm, kteří to nejvíc potřebují. Děkujeme!