Odrazový můstek k životu v roce 2019

18.01.2020

 

Je to 22 let, co v roce 1998 vznikl pod hlavičkou organizace Chance 4 Children program Odrazový můstek k životu – Springboard to Life. Od té doby pomohla tato vzdělávací iniciativa připravit tisíce dětí z dětských domovů a zařízení náhradní péče na odchod z pěstounského prostředí a vstup do společnosti.

Celý program prosperuje hlavně díky našim úžasný učitelům, mentorům a organizačnímu týmu C4C, ale také díky sponzorům a přátelům, bez jejichž finanční pomoci by nebyl možný.

V roce 2019 se náš tým učitelů a mentorů rozrostl – s 5 novými mentory a 4 novými učiteli roste i tým „C4C influencerů“ 🙂

Statistiky za rok 2019 jsou následující:

Učitelů: 19
Mentorů: 9
Cílových pěstounských zařízení: 14
Odučených hodin: 1.747
Docházejících dětí: 118

Další aktivity a vývoj:

S podporou hotelů CPI jsme v roce 2019 zorganizovali celkem čtyři workshopy pro naše mentory, učitele a klauny, během nichž měli možnost učit se od vynikajících profesionálů jako např. Lenka Mrázová, Daniel Brown, Anežka Novak, Tomáš Adam, či Pavel Weiser.

„Tato setkání týmů jsou skvělá pro osobní rozvoj jednotlivců a pomáhají nám rozvíjet naše znalosti. Vyjadřují také srdečné DĚKUJEME všem, kteří se rozhodli spolu s námi rozdávat radost a lásku. Myslím, že se nám to daří dobře. Posiluje to i naši vlastní motivaci k práci pro znevýhodněné děti, “ říká Petra Erguvanli, projektová manažerka Odrazového můstku k životu.

Výuka a mentoring jsou však pouze nejviditelnější částí práce učitele nebo mentora. Osobním poznáváním dětí se také stávají „rodinami“ dětí z dětských domovů: berou je na výlety, hledají s nimi stáže a letní brigády, oslavují narozeniny, svátky, konec školního roku a pomáhají jim v obtížných chvílích. Jsou v kontaktu s řediteli dětských domovů a konzultují s nimi, když se děti ocitnou v úzkých. Když se náš „mentee“ dostane do obtížné situace, stává se, že ředitelé zavolají mentorovi, aby s ním prodiskutovali, co dělat dál. Práce se tak stává tak trochu misií a přesahuje hodiny výuky či mentoringu – a to je rozhodně něco, co si zaslouží respekt a obdiv.

Go Freedom:

V loňském roce začal program Springboard to Life spolupracovat s několika úžasnými mladými muži z platformy Go Freedom – skupinou mladých lidí založenou Tomášem Adamem, která se věnuje osobnímu rozvoji teenagerů. Společně s nimi jsme navštívili 3 dětské domovy: v Ledcích, Unhošti a Klánovicích – a tyto návštěvy vyústily v pravidelný kroužek Go Freedom v Ledcích, zatímco v Unhošti se připravuje další.

Děti jsou setkáními, které Jakub z Go Freedom připravuje, naprosto nadšené – je to pro ně jako závan čerstvého vzduchu,“ raduje se Petra, která má kroužky pod dohledem.

 

Splněné sny:

Letos se nám také podařilo splnit sny několika dětí – například jsme podpořili Veroniku z dětského domova Unhošt, aby se stala designérkou. S pomocí naší kolegyně Martiny Pupcsikové splnila podmínky pro přijetí na Střední průmyslovou školu designu a řemesel Kladno.

Chtěl bych moc poděkovat vám a všem, kdo se podíleli na pomoci naší Veronice. Veroničin sen se splnil, byla přijata do školy interiérového designu a je velmi šťastná. Bez vaší empatie, úsilí, porozumění a přesvědčení, že to dokáže, by to rozhodně nebylo možné, “ napsal nám Mgr. Jiří Beránek, ředitel Dětského domova v Unhošti.

Dominik z dětského domova v Kralupech nad Vltavou, který si potřeboval přivydělávat během svého studia na ČVUT, tento problém také vyřešil. Neváhali jsme a okamžitě jsme ho zařadili mezi naše učitele. Jako nesmírně talentovaný kluk nyní učí informatiku děti ve „svém“ domově, pravidelně se účastní schůzek našeho týmu a jen kvete. Jsme na něj opravdu nesmírně hrdí.

Děti z Dolních Počernic se mohly na jeden den stát hvězdami a zúčastnit se profesionálního focení s letadly a motorovými vozy ve Dvoře Králové a v Kuksu.

„Celý den jsme si užili i děti, které na to budou mít krásné vzpomínky,“ řekl Igor Štěpánek, organizátor dne.

Xindl X:

V květnu 2019 navštívil Xindl X dětské domovy v Pyšelích a Sázavě. Ondra tam hrál na kytaru se svými mladými fanoušky a také hodně mluvili o hudbě. Jak sám připustil, byla to i pro něj skvělá zkušenost. Nejenže děti potěšil svou návštěvou, ale věnoval jim také více než 100 vstupenek na své koncerty.

„Byl to neuvěřitelný zážitek! Nikdy jsem si tak nezazpívala a nezatancovala jako dnes večer na Xindlovi! Byl to nádherný večer, nejlepší, jaký jsem kdy zažila, s nejlepšími lidmi, a děkuji C4C za skvělou akci. Tolik zábavy na jednom místě !! Obrovské DĚKUJU!!! Jste skvělí. Díky vám jsem se mohla uvolnit a pustit všechno hlavy. DĚKUJI !!!! Ještě jednou moc DĚKUJU C4C !!!! “ – tato opojná reakce přišla prostřednictvím SMS od patnáctileté Beaty bydlící v dětském domově Nové Strasecí.

Nave Italia:

Dalším mimořádně působivým projektem loňského roku byl projekt Nave Italia, který C4C již potřetí za sebou organizovala spolu s italským velvyslanectvím. Desetidenní dovolená v Itálii, která vyvrcholila pětidenní plavbou po Středozemním moři na velké plachetnici, kterou zažívají děti po léčbě rakoviny a děti z dětských domovů. Během cesty si užily spoustu zábavy, navštívily zajímavá místa a setkaly se s hospitalizovanými dětmi v italských nemocnicích.

Máme mnoho nadšených a vděčných reakcí, jako je tato z Dětského domova, Mateřské školy, Základní školy a Praktické školy v Písku:

„Na jaře letošního roku jste dali dvěma našim dětem možnost účastnit se projektu „Na palubu s Nave Italia “. Protože patronem našeho domova je český námořník Rudolf Krautschneider, s radostí jsme přijali. Po všech dopravních peripetiích mohly dvě z našich dívek sedět v letadle spolu s ostatními účastníky a vydat se na neobvyklé dobrodružství. Sledoval jsem průběh jejich cesty na sociální síti, takže jsme měli co probírat, když se vrátily. Zajímavý byl také cestovní deník, který si Verča vedla.

Ze všeho, co jsem viděl a slyšel je zjevné, že celý projekt je důmyslně a s velkou zkušeností sestavený tak, aby děti oslovil v několika rovinách. Určitě je to v rovině zážitkové, kam patří vše od prvního setkání s mořem, přes římské památky až po pořádnou porci zmrzliny. V rovině vzdělávací setkáním s jinou kulturou a historií a v neposlední řadě v rovině sociální, kdy se potkaly děti ze dvou skupin, které by se možná jindy nesetkaly a které spojuje nelehký životní úděl. To všechno pak probíhalo ve Vámi vytvořené laskavé a bezpečné atmosféře.

Myslím si, že vedle všech zážitků, zkušeností, poznatků a společného sdílení měla zásadní místo příprava programu a jeho předvedení dětem v nemocnici v Olbii. Naše děti v domově často dostávají, ale příležitost udělat něco pro druhého je mnohem cennější. Obě dívky měly možnost být součástí party, která pracuje na tom, aby někoho potěšila a přinesla radost. Věřím tomu, že tato obohacující zkušenost v nich zůstane a pozitivně se odrazí v jejich dalším životě. Děkuji Vám všem za to, že jste Radku a Veroniku vzali „na palubu“.“

Neusínáme však na vavřínech a nadále se snažíme vymýšlet nové projekty a iniciativy. Například pravidelné používání Bálintovské metody pro naše učitele i mentory, nebo kurzy jógy v domovech pro děti i vychovatele.

Autor: Petra Erguvanli